CONDITII (CRITERII) DE INTERNARE

Asistenţa medicală în spitalul nostru se acorda în regim de:

  1. a) spitalizare continuă
  2. b) spitalizare de zi.

CONDIŢIILE ACORDĂRII PACHETULUI MINIMAL ŞI DE BAZĂ DE SERVICII MEDICALE ÎN ASISTENŢA MEDICALĂ SPITALICEASCĂ

CAPITOLUL I

Pachetul de servicii medicale de bază

  1. Servicii medicale spitalicesti pentru patologia care necesita internare in regim de spitalizare continua:
  2. Spitalizarea continua are o durata de peste 12 ore.
  3. Asistenta medicala spitaliceasca in regim de spitalizare continua cuprinde ingrijiri de tip acut si ingrijiri de tip cronic si se acorda cu respectarea urmatoarelor criterii de internare:
  4. a) nastere;
  5. b) urgente medico-chirurgicale si situatiile in care este pusa in pericol viata pacientului sau care au acest potential, ce necesita supraveghere medicala continua;
  6. c) boli cu potential endemoepidemic care necesita izolare si tratament;
  7. d) bolnavi aflati sub incidenta art. 109, 110, 124 si 125 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, si in cazurile dispuse prin ordonanta a procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, care necesita izolare ori internare obligatorie, si tratamentul persoanelor private de libertate pentru care instanta de judecata a dispus executarea pedepsei intr-un penitenciar-spital, precum si tratamentul pacientilor din penitenciare ale caror afectiuni necesita monitorizare si reevaluare in cadrul penitenciarelor-spital; bolnavii care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata – ani;
  8. e) afectiuni pentru care diagnosticul si/sau tratamentul nu pot fi monitorizate in ambulatoriu sau spitalizare de zi.
  9. Factorii de care trebuie sa se tina cont cumulativ in luarea deciziei de internare in regim de spitalizare continua sunt:
  10. a) severitatea semnelor si simptomelor prezentate de pacient;
  11. b) predictibilitatea medicala a unei evolutii negative, nedorite a pacientului;
  12. c) nevoia pentru si disponibilitatea analizelor/investigatiilor diagnostice;
  13. d) epuizarea resurselor diagnostice si terapeutice in celelalte domenii de asistenta medicala.
  14. Pacientii care prezinta un bilet de internare pentru spitalizare continua vor putea fi programati pentru internare, in functie de afectiune si de gravitatea semnelor si simptomelor prezentate si de disponibilitatea serviciilor unitatii spitalicesti solicitate.
  15. Prevenirea spitalizarilor continue considerate evitabile se va realiza prin diagnosticare precoce, abordare, tratament si monitorizare, respectiv supraveghere corespunzatoare, in ambulatoriu si in spitalizarea de zi, dupa caz.
  16. Servicii medicale spitalicesti care nu necesita internare continua, acordate in regim de spitalizare de zi:

 

  1. Spitalizarea de zi are o durata de maxim 12 ore/vizita (zi), dar nu mai putin de 2 ore/vizita (zi), cu exceptia serviciilor acordate in camerele de garda si in structurile de urgenta din cadrul spitalelor pentru care finantarea nu se face din bugetul Ministerului Sanatatii, precum si in alte situatii justificate de medicul curant in fisa de spitalizare de zi, pentru care este necesara o durata mai mica de 2 ore/vizita(zi).

Toate serviciile medicale si procedurile chirurgicale se acorda obligatoriu in intervalul orar de la deschiderea si pana la inchiderea Fisei de spitalizare de zi. In caz contrar serviciul acordat nu se deconteaza.

  1. Criteriile de internare in spitalizare de zi sunt:
  2. a) urgente medico-chirurgicale ce necesita supraveghere medicala pana la 12 ore in conditiile stabilite in prezentele norme, doar in unitatile sanitare cu paturi care acorda si asistenta medicala spitaliceasca in regim de spitalizare continua;
  3. b) diagnosticul nu poate fi stabilit si tratamentul nu poate fi efectuat si/sau monitorizat in ambulatoriu.

CAPITOLUL II

Pachetul minimal de servicii medicale în asistenţa medicală spitalicească cuprinde servicii medicale acordate în regim de spitalizare continuă şi de zi şi se acordă în situaţia în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat

  1. Criteriile pe baza carora se efectueaza internarea pacientilor in regim de spitalizare continua sunt:
  2. a) urgenta medico-chirurgicala in care este pusa in pericol viata pacientului sau care au acest potential pana la rezolvarea situatiei de urgenta;
  3. b) boli cu potential endemo-epidemic pana la rezolvarea completa a cazului;
  4. c) nasterea.
  5. Criteriile pe baza carora se efectueaza internarea pacientilor in regim de spitalizare de zi sunt:
  6. a) situatia de urgenta medico-chirurgicala, pentru:

a1) serviciile medicale prevazute la capitolul I litera B punctul B.3.2 pozitiile 34, 35, 108 si 109 efectuate in camera de garda, CPU/UPU care nu sunt finantate de Ministerul Sanatatii/ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie

a2) serviciile prevazute in lista de la punctul B.1 pozitiile 88, 89, 96 si 97 care se acorda in structuri de spitalizare de zi aprobate/avizate de Ministerul Sanatatii,

  1. b) epidemiologie pentru bolnavii care necesita tratament in afectiuni care nu necesita izolare pentru serviciile medicale prevazute la capitolul I litera B punctul B.3.1 pozitiile 3 si 4 si punctul B.3.2 pozitia 59, care se acorda in structuri de spitalizare de zi aprobate/avizate de Ministerul Sanatatii.
  2. Pentru criteriul urgenta medico-chirurgicala, spitalul acorda serviciile medicale avand obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa il externeze daca serviciile medicale de urgenta nu se mai justifica. Pentru spitalizarea continua, la solicitarea pacientului se poate continua internarea in regim de spitalizare continua cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicesti de catre pacient pentru perioada in care serviciile acordate nu mai reprezinta urgenta.
  3. Pentru servicii medicale din pachetul minimal furnizorii de servicii medicale spitalicesti nu solicita bilet de internare.

CAPITOLUL III

  1. Pacientii din statele membre ale Uniunii Europene/Spatiului Economic European/Confederatia Elvetiana/Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, titulari ai cardului european de asigurari sociale de sanatate, in perioada de valabilitate a cardului, beneficiaza de serviciile prevazute la cap. II, precum si de serviciul medical prevazut la cap. I lit. B.3.1 pozitia 1. Pentru aceste servicii medicale, furnizorii de servicii medicale spitalicesti nu solicita bilet de internare.
  2. Pacientii din statele membre ale Uniunii Europene/Spatiului Economic European/Confederatiei Elvetiene/Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, beneficiari ai formularelor/documentelor europene emise in baza Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza in asistenta medicala spitaliceasca, de serviciile prevazute la capitolul I din prezenta anexa. Furnizorii de servicii medicale spitalicesti acorda serviciile medicale prevazute la capitolul I din prezenta anexa, pe baza biletului de internare in aceleasi conditii ca si persoanelor asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania, cu exceptia situatiei in care pacientii respectivi beneficiaza de servicii medicale programate, acordate cu autorizarea prealabila a institutiilor competente din statele membre ale Uniunii Europene/din Spatiul Economic European/Confederatiei Elvetiene/Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
  3. Pacientii din statele cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, pot beneficia, dupa caz, de serviciile medicale prevazute la capitolul II din prezenta anexa, sau de serviciile medicale prevazute la capitolul I din prezenta anexa, in conditiile prevazute de respectivele documente internationale.

Serviciile medicale prevazute la capitolul I, se acorda pe baza biletului de internare in aceleasi conditii ca si persoanelor asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania.

Acte necesare pentru internare in spital:

 

  1. Bilet de internare de la medicul de familie sau specialist;
  2. Actul de identitate al pacientului (BI/CI);
  3. Certificat de naștere pentru copii
  4. Cardul Electronic de Asigurari de Sănătate;
  5. Alte documente necesare :
  1. Angajaţi: Adeverinta de la locul de munca din care sa reiasa numarul zilelor de concediu medical acordate in ultimele 12/24 luni pentru angajati in vederea eliberarii concediului medical;
  2. Pensionari: ultimul cupon de pensie.
  3.  Pentru cetațeni străini: pașaport/act de identitate cu fotografie, card european de asigurări de sănăte, eventual permis de ședere.
  4. Pentru someri-Cupon de somaj in original sau xerocopie din ultima luna sau Adeverinta

de somaj / xerocopie dupa carnetul de somaj.

  1. Elevi peste 18 ani şi studenţi și tineri sub 26 de ani dacă nu realizează venituri din muncă: Adeverinţă din care reiese calitatea elev/student sau copie a carnetului de elev/student vizat la zi;
  2. Pentru persoanele care primesc ajutor social-Adeverinta de ajutor social sau cupon de ajutor social.
  3. Adeverinta eliberata de Casa de Asigurari de Sanatate pentru persoanele care se asigura facultativ sau care se afla in intretinerea unui asigurat.
  4. Coasigurat: Adeverinţă tip (în original) din care reiese calitatea de coasigurat şi că persoana în a cărei întreţinere este coasiguratul, plăteşte contribuţia datorată.
  5. Pentru bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate: Adeverinţă medicală eliberată de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sănătate.
  6. Persoane încadrate în grad și tip de handicap – Act de identitate, certificat de încadrare  într-un grad de handicap, vizat periodic, și a documentului eliberat de unitățile fiscale din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile.

Cum dovedesc calitatea de asigurat?

Dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se realizează printr-un document justificativ – adeverinţă, eliberat de CAS, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:

  1. a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti, studentii-doctoranzi care desfasoara activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4 – 6 ore conventionale didactice pe saptamana, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti;
  2. b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului;
  3. c) sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;

d)persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, prin Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si persoanele prevazute in Legea recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru drepturile banesti acordate de aceste legi;

  1. e) persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii  448/2006privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
  2. f) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni;
  3. g) femeile insarcinate si lauzele;
  4. h) persoanele fizice care se afla in concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale, precum si cele care se afla in concedii medicale acordate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului  158/2005privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
  5. i) persoanele care se afla in concediu de acomodare, potrivit Legii 273/2004privind procedura adoptiei, republicata, in concediu pentru cresterea copilului potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
  6. j) persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv in unitatile penitenciare, persoanele care se afla in executarea masurilor prevazute la art. 109 si 110 din Legea  286/2009privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele care se afla in executarea unei masuri educative privative de libertate, precum si persoanele care se afla in perioada de amanare sau de intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate;
  7. k) persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj sau, dupa caz, de alte drepturi de protectie sociala care se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, potrivit legii;
  8. l) persoanele retinute, arestate sau detinute care se afla in centrele de retinere si arestare preventiva, strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii, precum si cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se afla in timpul procedurilor necesare stabilirii identitatii si sunt cazati in centrele special amenajate potrivit legii;
  9. m) persoanele fizice care beneficiaza de ajutor social potrivit Legii  416/2001privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;
  10. n) persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;
  11. o) persoanele cetateni romani, care sunt victime ale traficului de persoane, pentru o perioada de cel mult 12 luni;
  12. p) personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat in evidenta Secretariatului de Stat pentru Culte.

q)voluntarii care isi desfasoara activitatea in cadrul serviciilor de urgenta voluntare, in baza contractului de voluntariat, pe perioada participarii la interventii de urgenta sau a pregatirii in vederea participarii la acestea, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 88/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 363/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

  1. r) prestatorii casnici care utilizeaza si preschimba in bani, potrivit legii, cel putin 85 de tichete de activitati casnice, lunar.”
  2. s) donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neinrudit sau inrudit, pentru o perioada de 10 ani de la donare.

Persoanele care au dobandit calitatea de asigurat in baza alin. (1) lit. c), q) si r) nu pot avea la randul lor coasigurati.”

Categoriile de persoane care nu sunt prevazute la alin. (1) au obligatia sa se asigure potrivit prezentei legi si sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate in conditiile Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Lista furnizorilor din teritoriu care oferă servicii medicale de Îngrijiri la Domiciliu

Lista furnizorilor din teritoriu care oferă servicii medicale de Recuperare